Advies over koptelefoons

Het assortiment aan koptelefoons is ruim, waardoor het maken van een keuze nogal lastig kan zijn. Wij willen onze expertise graag met jou delen, zodat het voor jou makkelijker wordt om een nieuwe koptelefoon te kiezen. Er is veel informatie over koptelefoons beschikbaar, maar zelfs dan is het lastig om de keuze te maken. Bij GetLoud begrijpen we dat: Op deze pagina geven we je daarom op een gestructureerde wijze advies over koptelefoons, zodat jij eenvoudig eentje vindt die bij jou past. Liever persoonlijk advies? Ook dan staan we voor je klaar! Mail naar info@getloud.nl of chat live met één van onze medewerkers via het chat scherm linksonder op de pagina.


1. Hoe wil je jouw koptelefoon dragen?

2. Waarvoor wil je hem gebruiken?

3. Wat moet de koptelefoon kunnen?

4. Uitleg over specificaties

5. Top 10 beste koptelefoons

6. Tips voor het koppelen van Bluetooth-apparaten

 

Er zijn drie soorten koptelefoons. Je kunt kiezen voor oordopjes, Over-Ear koptelefoons en On-Ear koptelefoons. De oordopjes worden ook wel In-Ear oordopjes genoemd en draag je in het oor. De Over-Ear en On-Ear headphones zijn groter. Bij de ene koptelefoon valt de oorscherp over het oor, bij de ander rusten deze op het oor. De verschillende typen headphones zijn bepalend voor het gebruiks- en luistercomfort. Daarom is het belangrijk te kiezen voor een koptelefoon die bij je past.

Over-Ear koptelefoon
Bij een Over-Ear koptelefoon valt de oorschelp over het oor, waardoor je wordt afgesloten van omgevingsgeluiden. Dit heeft als grote voordeel dat je je volume niet hoog hoeft te zetten om toch elke beat te kunnen horen (goed voor je oren dus!). Ook krijg je met een Over-Ear veel minder last van de oren bij langdurig luisteren. 

Ga naar Over-Ear

On-Ear koptelefoon
Bij een On-Ear koptelefoon vallen de oorschelpen van de headphone op het oor, in plaats van er overheen. De kussens op de oorschelpen zijn altijd zacht, waardoor je urenlang kunt blijven luisteren. Bij een On-Ear word worden niet alle omgevingsgeluiden afgedekt. Handig en veilig als je je koptelefoon in het verkeer of op werk op wilt, of in gezelschap. 

Ga naar On-Ear


In-Ear oordopjes
Geen opvallende grote koptelefoon, maar toch genieten van (premium) geluid? Dan kies je voor oordopjes. Ze zijn praktisch door het formaat en gewicht. Makkelijk te vervoeren en op te bergen. Ze zitten met een geleverd opzetstukje (in verschillende maten) altijd stevig in jouw oor. Er zijn verschillende oordopjes: speciale sportoordopjes, draadloze, met noise-cancelling en ga zo maar door. Keuze genoeg dus!

Ga naar In-Ear




 

Nu je weet welke soorten koptelefoons er zijn. Is het ook belangrijk om te kijken naar de activiteiten waarvoor jij de headphone wilt gebruiken. Zo zijn er modellen voor bij de studie, modellen voor audiofielen, Fashopn-headphones en headphones voor tijdens het sporten, reizen en gamen. We hebben hieronder kort de verschillende gebruikswijzen samengevat.

Professioneel gebruik/audiofielen >>
Bij jou draait het om helder topgeluid met een eerlijke weergave, dus kies jij een koptelefoon die perfect Hifi geluid produceert. De term High Fidelity gebruiken we voor een geluidsweergave die dicht bij het origineel ligt. Je hoort elke toon, noot en zucht door een enorm frequentiebereik. En Hifi koptelefoons hoeven niet altijd met een hoge prijs te komen; ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, soorten en prijzen.

DJ >>
Als DJ zijn jouw attributen bepalend voor je performance. Daarom wil jij ook een goede koptelefoon die speciaal is ontworpen voor DJ’s. Een hoogwaardige kwaliteit, robuust ontwerp, kraakhelder geluid, draaibare oorschelpen, isolatie en ook een krulsnoer is handig. We hebben een speciaal assortiment DJ koptelefoons, met een ruime keuze.

Fashion >>
Dat koptelefoons alleen worden gebruikt om muziek is luisteren, is achterhaald. Een headphone is een stijlitem, die jouw persoonlijkheid kan uitdrukken en zelfs versterken. Daarom kies je een koptelefoon die aansluit bij jouw stijl. Je vindt deze gemakkelijk in ons speciale aanbod fashion headphones. Deze niet er niet alleen prachtig en stijlvol uit, maar je krijgt ook nog eens goed geluid! 

Sport >>
Wil je muziek luisteren tijdens het sporten? Dan adviseren wij te kiezen voor speciale sportoordopjes. Sportoordopjes blijven stevig zitten, ongeacht jouw bewegingen. Dit kan door een oorhaak, draaisysteem of speciale opzetstukjes. Ook kunnen ze tegen zweet en vocht. Er bestaan ook draadloze sportoordopjes, zodat jij niet gehinderd wordt door snoeren tijdens het sporten.

Reizen >>
Wanneer veel onderweg bent en van reizen houdt, is muziek de ideale reisgenoot. We adviseren dan te kiezen voor een koptelefoon met noise-cancelling. Dan worden de omgevingsgeluiden weggefilterd en hoor je dus geen verkeersgeluiden of telefoongesprekken van mensen om je heen. 

Gamen >>
Je bent je tegenstanders een stapje voor als jij ze hoort aankomen en de locatie van geluid kan bepalen. Dat is mogelijk met een goede gaming headset. Je wilt urenlang kunnen gamen, dus ook een comfortabele headset. Een microfoon is vaak een vereiste en wellicht ook wel noise-cancelling en 3D-sound. Kies jouw headset uit ons ruime aanbod gaming headsets. 

Kinderen >>
Een uitkomst voor veel ouders: Met een speciale kinderkoptelefoon hebben ouders geen last van irritante geluiden en luisteren de kinderoortjes veilig naar de muziek. De koptelefoons zijn namelijk voorzien van een volumebegrenzer.

  

Wil je draadloos luisteren naar muziek?
Wanneer je kiest voor een draadloze koptelefoon, heb je nooit last van een (te kort) snoer. Je streamt dan via Bluetooth de muziek vanaf je smartphone of tablet naar de koptelefoon. Super handig voor onderweg, thuis of bijvoorbeeld sporten. Vooral bij de tv is een koptelefoon met een zendstation verstandig. Je moet dan wel de koptelefoon opladen.

Wil je handsfree bellen en je muziek bedienen?
Een groot deel van de headphones en In-Ears heeft een universele afstandbediening en microfoon in het snoer. Daarmee kun je je muziek bedienen en telefoongesprekken handsfree voeren. Maar let op! De fabrikant kan niet garanderen dat de bedienfuncties bij alle smartphones werken. Wil je dit zeker weten? Dan kies je voor een koptelefoon met iPhone of Android bediening. Dit staat bij de producten aangegeven. Met Near Field Communication kun je verbinding maken door de headphone kort tegen het afspeelapparaat aan te houden.

Wil je dat de koptelefoon waterbestendig is?
In dit geval betekent waterbestendig ‘spatwaterdicht’: Ze kunnen tegen vocht en zweet, maar zijn niet geschikt volledig ondergedompeld te worden in water. Deze functie is vooral belangrijk voor mensen die hun koptelefoon voor sporten gebruiken, aangezien je dan zweet. Ook kun je met een waterbestendige koptelefoon door de regen lopen. Daarnaast kan deze functie voor DJ’s ook belangrijk zijn: Zij presteren onder ruige omstandigheden (met aanwezigheid van consumpties).

Wil je je gehoor beschermen tijdens het luisteren?
Als je eenmaal gehoorschade hebt opgelopen, is dat niet meer te genezen en dus blijvend. Ons advies is dus hier rekening mee te houden tijdens het luisteren. Wanneer je bang bent voor gehoorschade, kies je een koptelefoon met noise-cancelling. Wanneer je in een lawaaierige omgeving bent (zoals op de fiets of in de trein), ben je vaak geneigd je volume hoger te zetten, zodat je jouw muziek goed blijft horen. Een noise-cancelling koptelefoon filtert deze storende geluiden al weg, zodat je volume niet omhoog hoeft. Daarnaast kun je ook je passief afsluiten met een Over-Ear, waarbij alleen het oor wordt afgesloten of een In-Ear, waarbij de gehoorgang passief wordt afgesloten.

 


Frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft de onderste en bovenste waarde die de headphone kan weergeven aan, waarbij de lage frequenties zorgen voor de lage geluiden (zoals de bas) en de hoge voor hoge geluiden (zoals treble). Het gehoor van een mens ligt tussen de 20 Hz en 20 kHz. Alles hierboven kun je niet horen, maar wel voelen. En het is wel degelijk van invloed op de klankkleur. We raden dus aan, als je de headphone professioneel gebruikt, te kiezen voor een zo groot mogelijk frequentiebereik.

Noise-cancelling

Noise-cancelling is het annuleren van omgevingsgeluid. Dit kan passief, door In-Ears die de gehoorgang afsluiten voor omgevingsgeluid en Over-Ear headphones die het oor afsluiten. Maar er zijn ook koptelefoons met actieve noise-cancelling, een speciale techniek die omgevingsgeluiden detecteren en vervolgens wegfilteren (soms tot wel 95%!). Je hoort dan echt alleen jouw muziek.

Draadloos (Bluetooth)

Verschillende technieken worden toegepast om draadloos contact te maken tussen het afspeelapparaat en de koptelefoon of oordopjes, waardoor jij onbeperkte bewegingsvrijheid ervaart. Hierbij wordt Bluetooth het meest gebruikt. Simpel gezegd is Bluetooth een radioverbinding voor data en geluid op korte afstand. Vrijwel alle smartphones hebben deze functie aan boord. Near Field Communication maakt het mogelijk om simpelweg je tablet of smartphone tegen je koptelefoon aan te houden om verbinding te maken, zoals het OV-chippen ook werkt. Denk er wel om dat je de headphone moet opladen.

Bediening

Voor de bediening is het belangrijk dat de headphone aansluit bij jouw toestel: Sommige afstandsbedieningen in de headphone zijn enkel compatibel met iPhone en/of Android. Vaak is de afstandbediening verwerkt in het snoer, maar bij Bluetooth modellen is dit meestal op een oorschelp verwerkt.

Microfoon

Veel hoofdtelefoons beschikken over een microfoon, waardoor bellen met de hoofdtelefoon of oordopjes ook mogelijk wordt. Het is verwerkt in het snoer of bij een Bluetooth koptelefoon in de oorschelp. Let er wel op dat jouw smartphone compatibel is met de verbindingsmogelijkheden van de headphone, anders kan het voorkomen dat de microfoon niet werkt. Gaming headsets beschikken ook over een microfoon: Om het uitgaande geluid te optimaliseren, hebben sommige koptelefoons een microfoon met noise-cancelling. Hierdoor horen jouw medespelers geen geluiden uit jouw omgeving.

Aansluiting

Een koptelefoon wordt met een plug aangesloten op audioapparatuur- tenzij het een draadloze koptelefoon is. Hierbij zijn twee standaardmaten: 3,5 mm (meest voorkomend) en 6.3 mm diameter jackplug (duurdere audioapparatuur). Soms komt de 2,5 mm plug nog voor bij goedkope MP3’s, maar het aantal koptelefoons daarvoor is beperkt, waardoor er gebruikgemaakt moet worden van een verloopstekker naar 3,5 mm, om toch te kunnen luisteren.

Kabel afneembaar

Afneembaar betekent zeker niet altijd dat je ook draadloos muziek kunt luisteren. Het loskoppelen van de kabel van de hoofdtelefoon kan handig zijn als hij kapot is: het is namelijk goedkoper een kabel te vervangen dan een hele nieuwe koptelefoon aan te schaffen.

Gesloten vs. Open schelp

Een open klankkast laat meer omgevingsgeluid binnen, wat veiliger is als je actief deelneemt in het verkeer. Een gesloten schelp laat weinig tot geen omgevingsgeluiden door, wat juist weer handig is als je je in rumoerige situaties bevindt, zoals de trein of op je werk.

Draaibare schelpen

Deze functie is vooral belangrijk voor DJ’s: Het draaien en kantelen zorgt niet alleen voor de beste positie op je hoofd of in je nek, ook wil je het ene moment afgesloten worden en focussen op de muziek en het volgende moment het gejoel uit de zaal horen. Of dat beide tegelijk.

High-Resolution

Hi-Res (ook wel Hifi) biedt hogere samplesnelheden, waardoor je geniet van origineel geluid zonder kwaliteitsverlies. Geluid wordt niet verkleind (zoals dat bij MP3 wel gebeurd), waardoor alle details hoorbaar blijven. Het frequentiebereik is vaak enorm. Let er hierbij wel op dat je dan ook Hi-Res muziek streamt of download, voor een optimaal resultaat.

Impedantie

Dit gaat over weerstand en wordt uitgedrukt in Ohm. Impedantie geeft aan hoeveel energie de koptelefoon vraagt van de bron, zoals je smartphone. Hoe hoger de impedantie, hoe meer energie de headphone vraagt. De bron moet dit wel aankunnen. Koop je bijvoorbeeld een Hifi koptelefoon van 300 Ohm, dan heeft het geen zin om deze op je mobiel aan te sluiten, want dan komt de koptelefoon niet tot zijn recht. Versterkers kunnen hier een oplossing bieden. Daarmee haal je namelijk het maximale uit je koptelefoon.



 

Wil je binnen enkele seconden weten welke koptelefoons het beste zijn? GetLoud maakt overzichten van de beste koptelefoons in verschillende categorieën.

Koptelefoon:

Top 10 beste koptelefoons >>

Top 10 beste Noise Cancelling koptelefoons >>

Top 10 beste draadloze koptelefoons >>

Top 10 beste koptelefoon onder de 200 euro >>

Top 10 beste koptelefoon onder de 100 euro >>

Top 10 beste koptelefoon onder de 50 euro >>

Top 10 beste gaming headsets >>

Top 10 beste DJ koptelefoons >>

Oordopjes:

Top 10 beste oordopjes >>

Top 10 beste bluetooth oordopjes >>

Top 10 beste sport oordopjes >>

Top 5 beste Noise Cancelling oordopjes >>

Top 10 beste volledig draadloze oordopjes >>

Top 10 beste oordopjes onder de 50 euro >>

 

 

Tips over bluetooth

Bluetooth is een van de meest gebruikte technologieën om draadloos gegevens tussen twee apparaten over te brengen, zoals tussen je telefoon en je koptelefoon, je mediaspeler en een luidspreker, of je iPad en een toetsenbord. Het is helemaal top als het werkt, want je hebt geen last van snoeren en je kunt dus gaan en staan waar je wilt. Maar soms ondervindt Bluetooth problemen met connecten. In dit artikelen lichten we de koppel-problemen met Bluetooth uit en geven hiervoor het advies en de oplossingen!

1. Zorg dat Bluetooth is ingeschakeld. Check of het kleine Bluetooth-symbool te zien is aan de bovenkant van je (telefoon)scherm. Als deze niet zichtbaar is, ga dan naar de instellingen van je telefoon of afspeelapparaat, om deze alsnog in te schakelen.

2. Bepaal welk koppel-proces je apparaat gebruikt. Dit kan namelijk variëren per apparaat. Soms dien je een code in te tikken, soms moet je fysiek een knop of apparaat bedienen. Als je problemen ondervindt met het koppel-proces, kijk dan in de handleiding van de apparaten of op internet. jouw muziek.

3. Zorg ervoor dat de twee apparaten dicht genoeg in de buurt zijn bij elkaar.

4. Zet de apparaten uit en weer aan. Soms kan een simpele ‘reset’ een probleem oplossen. Bij je telefoon kun je hiervoor ook de vliegtuigmodus gebruiken.

5. Koppel los van de gebruikelijke verbinding. Apparaten zijn slim, waardoor ze bij het verbinden eerder zullen koppelen aan apparaten die ze al kennen. Schakel de eerder gebruikte gadget dan even uit.

6. Zorg dat beide apparaten voldoende batterij hebben. Soms wordt Bluetooth automatisch uitgeschakeld als de batterij laag is.

7. Ga weg bij de Wifi-router. Een ander obstakel voor een koppeling kan de interferentie zijn van apparaten die hetzelfde spectrum gebruiken, zoals een Wifi-router.

8. Zorg ervoor dat de apparaten die je wilt koppelen, zijn ontworpen om met elkaar te verbinden. Een apparaat heeft een specifiek profiel dat omschrijft wat het kan verbinden. Check dit even in de handleiding van het apparaat.

We hopen dat deze tips je hebben geholpen voor de problemen met Bluetooth-koppeling en dat ze een oplossing hebben geboden! Mocht je een specifieker probleem hebben, dan kom je ook een heel eind met de handleiding van je afspeelapparaat.



Nog andere vragen?

Heb je nog aanvullende vragen of wil je graag meer advies over koptelefoons? Dan kun je de pagina met vragen over koptelefoons bekijken of contact opnemen met de klantenservice.