Het effect van muziek op je creativiteit

heteffectvanmuziekDat muziek vaak iets met je doet, heb je zelf waarschijnlijk ook al ondervonden. Het brengt je soms tot rust, soms juist in beweging. Het roert je, zweept op, stemt vrolijk of verdrietig. Het roept niet alleen herinneringen op, maar de betekenis van muziek is groter dan woorden, beelden of geuren. Waarom? Eén van de redenen is dat onze hersenen ultragevoelig zijn voor het herkennen van patronen (dus klanken of trillingen). Hierdoor krijgt muziek een diepere betekenis dan andere vormen van communicatie.

Wat doet muziek met jou?

Welke muzieksoort de voorkeur heeft, is persoonsgebonden. Luisteren naar jouw favoriete muziek stimuleert de aanmaak van dopamine in je lichaam, wat het vermogen om te kunnen ontspannen en concentreren verhoogt. Het draagt bij aan de omzetting van negatieve denkpatronen naar positieve.
Muziek verhoogt de activiteit van de rechterhersenhelft die dominanter is dan de linkerhersenhelft op vlakken als intuïtie, gevoelens en creativiteit. 
De linker hersenhelft wordt minder gebruikt: De helft die zich bezighoudt met rationaliteit en spraak. Door het kalmerende effect van muziek op onze gemoedstoestand, helpt het ook tegen stress. Al deze factoren dragen er aan bij dat je in een creatief proces beter presteert.

Welk effect bepaalde muziek heeft, is bij iedere persoon anders. De één wordt door een lied geraakt en ontroerd, terwijl bij een ander er geen enkele emotie wordt opgewekt. Zoek naar muziek waar jij je goed bij voelt en waardoor je wordt aangemoedigd. Zet de muziek aan, ga van start en laat jouw creativiteit de vrije loop.

Slide 6

Altijd muziek kunnen luisteren

Altijd en overal genieten van muziek, zonder dat iemand daar last van heeft? Kies dan één van de koptelefoons uit ons ruime assortiment. Wil je je tijdens het creatieve denkproces compleet afsluiten van de buitenwereld, zodat je volledig kan focussen op je creatie? Dan kies je voor een hoofdtelefoon met noise-cancelling. Daarbij is het echt alleen jij, jouw creativiteit en de muziek.