Tips voor het kiezen van je koptelefoon

Alle punten waar je op let bij de aanschaf van een koptelefoon

Slide 212



Op straat zie je het overal: koptelefoons. Gadgets, in allerlei soorten en maten, zijn populairder dan ooit en hier hoort een koptelefoon ook zeker tussen. Het is niet voor te stellen dat je zonder smartphone, tablet en muziek de deur uit gaat. Fabrikanten spelen hier handig op in, waardoor de hoofdtelefoonmarkt is uitgegroeid tot een oerwoud aan variëteit: groot, klein, duur, goedkoop, draadloos, opvouwbaar, kleurrijk…

Dit grote aanbod maakt het soms ook moeilijk om het overzicht te blijven houden en belangrijker: de juiste koptelefoon te kiezen. Met de onderstaande tips voor het kiezen van je koptelefoon, helpen we je graag verder. Ook kan onze advies-pagina je verder helpen in je keuze. 

Liever persoonlijk advies? Ook dan staan we voor je klaar! Bel ons klantenteam op 085-3030675 of mail naar info@getloud.nl.

 

Korte introductie in de wereld van de koptelefoons

Belangrijk om een korte introductie te geven op de onderstaande tips. We belichten namelijk verschillende componenten van koptelefoons. Zo is er de geluidskwaliteit, die voor een groot deel wordt bepaald door technieken die niet zichtbaar zijn en dus in de oorkappen zitten, zoals de impedantie (weerstand van de koptelefoon), de belastbaarheid en het frequentiebereik. Daarnaast is de component comfort natuurlijk ook belangrijk en hoe de koptelefoon eruit ziet. 

We wijzen in dit artikel niet de perfecte koptelefoon aan, want die is voor iedereen anders. Wel helpen we je met een begrippenlijst te begrijpen waar je moet op letten als je een koptelefoon koopt. 

 

1. Bepaal de grootte

Er zijn drie soorten hoofdtelefoons, die we hieronder kort toelichten,
In-Ear koptelefoons: Ook wel oordopjes genoemd. Deze worden in je gehoorkanaal geplaatst, waarbij omgevingsgeluid deels wordt tegengehouden. Klein, compact en makkelijk te vervoeren.
Wanneer? Vaak worden oordopjes gebruikt voor het sporten of bellen, maar ook voor onderweg zijn ze erg handig.

On-Ear koptelefoons: Schelpen die op de oren vallen. Deze hebben ook een compact formaat, maar leveren toch uitstekende geluidskwaliteit. De oren worden niet niet volledig afgedekt van omgevingsgeluid. Handig en veilig als je je koptelefoon in het verkeer of op werk op wilt, of in gezelschap.
Wanneer? Ideaal voor het dagelijks gebruik.

Over-Ear koptelefoons: Schelpen die over het gehele oor vallen, waardoor deze hoofdtelefoon erg comfortabel zitten. Daardoor worden je oren ook goed afgesloten van je omgeving, waardoor je het volume niet hoog hoeft te zetten om het geluid goed te kunnen horen.
Wanneer? Geschikt voor urenlange luistersessies. 

 

Slide 239



2. Geluidskwaliteit

Impedantie: Dit staat voor de weerstand van de hoofdtelefoon, uitgedrukt in Ohm. Hoe hoger de belasting, des te meer vermogen de versterker van de digitale gegevensdrager dient te leveren. Laagohmige modellen, waarbij Ohm ligt tussen 16 en 50, zijn over het algemeen meer geschikt voor apparaten die op batterij werken (zoals je smartphone of MP3).
Frequentiebereik: Het gedeelte tussen de laagste en hoogste tonen van de koptelefoon. Hoe groter het frequentiebereik, hoe meer je hoort. Het menselijk gehoor ligt tussen de 20 hertz (Hz) en 20 kilohertz (20 kHz). Alles wat daarbuiten valt, is niet direct hoorbaar, maar het geeft wel een mooiere kleur aan de klank. Onze tip is dus om voor een goede geluidskwaliteit een zo groot mogelijk frequentiebereik te nemen, maar daarbij niet teveel te letten op het verschil tussen 23 kHz en 24 kHz.
Maximale belastbaarheid: Andere benamingen zijn rendement of gevoeligheid. Hiermee wordt het vermogen bedoeld dat de hoofdtelefoon kan verduren zonder dat hij kapot gaat. De belastbaarheid wordt uitgedrukt in milliwatts. Actieve Noise-cancelling: Deze functie, die bij maar een aantal koptelefoons aanwezig is, zorgt ervoor dat achtergrondgeluiden worden weggefilterd. Hierdoor staat bij de weergave van het geluid niets in de weg.
Wanneer? Perfect voor tijdens het reizen, maar ook voor lange en intense luistersessies.
High-resolution: Ook wel Hifi genoemd. Deze feature beidt hogere samplesnelheden, zodat je origineel geluid krijgt zonder verlies van kwaliteit. Zo wordt geluid niet verkleind, waardoor alle details hoorbaar blijven. Hierbij dien je wel ook Hi-Res muziek te downloaden, voor een optimaal resultaat.
Wanneer? Als je naar het beste geluid wilt luisteren, zoals de artiest het in eerste instantie heeft bedoeld. 

Slide 213

3. (Geen) Kabels

Kabellengte: Waar de kabels vroeger nog erg lang waren, zijn de snoeren koptelefoons mooi ingekort. Logisch als je bedenkt dat men de hoofdtelefoon nu vooral ook dagelijks gebruikt, zowel thuis, als op straat, als onderweg. Lange kabels zijn dan onpraktisch.
Wanneer lang? In geluidsstudio’s zie je vaak lange kabels, omdat je dan je flexibel moet kunnen bewegen. Ook tijdens het gamen is het fijn als je wat bewegingsruimte hebt en niet te dicht op de console hoeft te zitten.
Wanneer kort? Een kort snoer is praktischer als je de koptelefoon vooral dagelijks gebruikt en bijvoorbeeld tijdens het reizen, werken of studeren.
Draadloos: De meest bekende techniek die dit mogelijk maakt, is Bluetooth. Vrijwel alle smartphones beschikken over deze techniek. Denk er wel om dat je de Bluetooth koptelefoon dan moet opladen. Verbinding maken is al eenvoudig, maar gaat nóg makkelijker met Near Field Communication, wat ook gebruikt wordt bij het OV-chippen of contactloos pinnen.
Wanneer? Wanneer je last hebt van kabels bij koptelefoons, kun je ook kiezen voor een draadloze. 

 

4. Comfort

Aangezien alle koptelefoons een ander ontwerp hebben, is het ook logisch dat de ene comfortabeler zit dan de andere. Bij oordopjes zorgen de verschillen in oordopjes en opzetstukjes voor het verschil in comfort; door de bijgeleverde opzetstukjes past er altijd eentje uitermate goed in je oor. Het verschil in comfort bij On- en Over-ears hangt af van het materiaal van de hoofdband en de oorschelpen. Wat prettiger is, is een kwestie van smaak. Daarbij komt dat hoofdbanden soms verstelbaar zijn en oorschelpen draaibaar, waardoor je ze op jouw voorkeur kunt afstemmen. 



5. Design

Uiterlijk: Puur en alleen een kwestie van smaak. Er zijn strakke designs, zonder al te veel kleur, of juist kleurrijke designs met opvallende details. Om je te helpen met de kleurkeuze van je koptelefoon, hebben we in het artikel Welke kleur koptelefoon past bij mij? een aantal tips opgesomd.
Opvouwbaar: Sommige hoofdtelefoons zijn opvouwbaar en daardoor gemakkelijk op te bergen en te vervoeren. Het neemt immers ook maar een kleine plaats in de bagage in. Als je je opvouwbare hoofdtelefoon dan extra goed wilt beschermen, kies je voor eentje met een beschermde draagetui. Wanneer? Vooral als je veel onderweg bent, is een opvouwbare headphone ideaal.