Alles over noise-cancelling

Slide 48



Je kent het wel: Je zet je geluid even iets harder, omdat je je wilt afsluiten voor het geluid van langsrazende auto’s, treinen, of lawaaierige mensen. Helaas is dit slecht voor je oren en kan het permanente gehoorbeschadiging veroorzaken. Om dit te voorkomen hebben producenten als Sony en Sennheiser verschillende koptelefoons geproduceerd met een geïntegreerde noise-cancelling technologie.

Weet jij alles al over deze functie en wil je graag een noise cancelling koptelefoons bestellen? Bekijk dan het overzicht van Noise cancelling koptelefoons.

Wat is het en hoe werkt het?

Noise-cancelling betekent letterlijk vertaald: lawaaiannulering. Het annuleren van het omgevingsgeluid wel te verstaan. Dit kan op een passieve en actieve manier. Alle In-Ears en Over-Ear headphones beschikken over een passieve noise-cancelling, ook wel noise isolation genoemd. Doordat deze koptelefoons het oor of de gehoorgang afsluiten, wordt omgevingsgeluid automatisch fysiek uitgesloten.

Maar er is ook een speciale technologie ontwikkeld die omgevingsgeluid nog beter reduceert: De actieve noise-cancelling. Hoe de noise-cancelling werkt? Kleine microfonen aan de buitenkant herkennen monotone geluiden, waarna de speakers geven dezelfde frequenties een fractie later weergeven. De geproduceerde golven van geluid heffen elkaar op, waardoor gezoem of gebrom minder goed tot niet meer hoorbaar wordt. Er zijn zelfs koptelefoons die tot zo’n 95% van het omgevingsgeluid wegfilteren. De niet-monotome geluiden - iemand die tegen je praat of uberhaupt de muziek die luistert - zijn en blijven goed hoorbaar. Een super techniek, waardoor je echt meer kunt genieten van je muziek. Nadelen? Weinig: Ze verbruiken door de techniek wat meer stroom en in het verkeer is het minder veilig, doordat je auto’s etc. niet hoort. Maar het is natuurlijk maar net waarvoor je hem wilt gebruiken.

Slide 99

Hoe kies ik?

Wanneer je veel reist, wil je het geluid van de airconditioning in het vliegtuig of het gebrom van een trein wegfilteren, maar je wilt wel met je buurman een gesprek kunnen aangaan zonder dat je jouw muziek moet stoppen. Hiervoor beschikken sommige koptelefoons over een ‘talk through’-functie. Wanneer je deze inschakelt kun je met de mensen om je heen communiceren, zonder dat je daarvoor jouw koptelefoon moet afdoen!
Daarnaast kun je de functie noise-cancelling bij sommige hoofdtelefoons zelfs aan- en uitzetten wanneer je wilt. Daarbij reduceert de ene headphone het omgevingsgeluid met 60% en de ander met 95%.


Wij bieden veel koptelefoons met actieve noise-cancelling (merken als Sennheiser, Audio Technica en JVC), in verschillende prijsklassen. Dit prijsverschil wordt veroorzaakt door de wensen die jij als consument hebt. Hoe hoger je verwachtingen, hoe duurder de hoofdtelefoon. Wil jij een koptelefoon met noise-cancelling en talk-through functie? Dan is deze headphone duurder dan wanneer jij alleen noise-cancelling wilt, zonder verdere poespas.