Verleng de levensduur van je koptelefoon

Dé tips om je headphone langer mee te laten gaan

Slide 233
 



Je nieuwe koptelefoon is binnen, waar je een (aanzienlijk) bedrag aan hebt besteed en je wilt deze investering op de best mogelijke manier beschermen. Voor de levensduur van de headphone is het belangrijk dat je hem goed onderhoud. Daarom geven we je een aantal tips om je koptelefoon zo lang mogelijk mee te laten gaan. 

 

1. Berg je koptelefoon goed op 

Om beschadiging aan het apparaat te voorkomen, berg je hem goed op, bijvoorbeeld in een la. Als je dit niet doet en je hem bijvoorbeeld op je bureau of tafel laat liggen, is de kans groter dat je hem per ongeluk een keer ervan afstoot of dat er glas drinken overheen gaat. Wanneer je je koptelefoon regelmatig gebruikt, is een haak voor het ophangen nog handiger.
Houd er bij het opbergen van de hoofdtelefoon rekening mee dat je hem niet op een te koude of warme plek legt. In direct zonlicht kan het plastic smelten en wanneer het te koud is, zal de batterij uiteindelijk minder lang mee gaan.
We willen je ook nog de tip geven om de koptelefoon op te bergen in de bijgeleverde draagtas. Zo wordt je koptelefoon niet alleen beschermd tegen beschadigingen, maar ook tegen stof. Het is helemaal mooi als er een hardcase bijgeleverd wordt, aangezien deze een koptelefoon optimaal beschermt. De meeste wat duurdere headphones leveren deze er standaard bij, maar mocht je er geen draagetui bij krijgen, dan kun je altijd één aanschaffen via het internet. Deze zijn makkelijk verkrijgbaar.

 

Slide 235

2. Denk om de kabels

Het kan voorkomen dat de kabel van je headphone uiteindelijk stuk gaat, waardoor de je hele hoofdtelefoon moet vervangen. Het snoer kan blijven haken of verkeerd uit je afspeelapparaat worden getrokken. Denk dus goed om de bedrading, want als je hier voorzichtig mee omgaat, is de kans klein dat er iets mee gebeurt.
Wikkel de draden daarom bijvoorbeeld niet te strak op, aangezien dat slecht is voor de kabel. Gebruik je je koptelefoon vaak tijdens je werk of achter je PC, check dan eens of je de snoeren aan je bureau kunt bevestigen, zodat ze niet allemaal rondslingeren. Zo voorkom je ook direct dat je met je bureaustoel over de kabel heenrijdt.

 

3. Houd de koptelefoon schoon

Je headphone kan een bron van bacteriën zijn, mits je hem niet schoonmaakt. Hij wordt natuurlijk blootgesteld aan verzorgingsproducten, oorsmeer en viezigheid van je omgeving. Hierdoor kan uiteindelijk de geluidskwaliteit ook afnemen, tenzij je jouw koptelefoon regelmatig schoonmaakt. Daarmee vergroot je de levensduur aanzienlijk. Schoonmaken zonder beschadigen? Lees dan even het artikel ‘How to: koptelefoon of oordopjes schoonmaken’, voor de juiste schoonmaaktips. 

 

Slide 234

4. Vermijd extremen 

Logischerwijs is een koptelefoon gewoon elektronica. Dat betekent dat dat het niet geschikt is voor extreme temperaturen, laat staan vocht. Tip is dus om dit zoveel mogelijk te vermijden en je headphone dus niet in een bloedhete auto te laten liggen, of er heel lang mee door de regen te lopen. Wil je dit laatste wel kunnen doen? Kies dan voor een speciale vochtbestendige hoofdtelefoon. Met deze koptelefoons en oordopjes kun je wel door de regen lopen, maar dompel ze niet geheel onderwater; het is en blijft elektronica.

 

5. Vervang indien nodig onderdelen 

Een hoofdtelefoon bestaat soms uit losse onderdelen, die relatief eenvoudig kunnen worden vervangen. Dit is uiteraard afhankelijk per type headphone.
Zo kun je de oorkussens van veel Over-Ears en soms ook On-Ears vervangen. Deze gaan sowieso al oneindig mee, maar mocht je het nodig vinden, dan is het dus mogelijk. De prijs van dit soort onderdelen valt vaak ook wel mee.


In de basis moet je natuurlijk altijd voorzichtig met je koptelefoon omgaan, aangezien het elektronica blijft… Maar met deze tips en adviezen kun je de levensduur van je koptelefoon in ieder geval mooi verlengen.