Een run naar veiligheid

Handige tips om veilig te sporten

Slide 57



Niets is lekkerder dan sporten in de frisse lucht. Hardlopen, bootcampen of gewoon wat oefeningen doen in het park: Met het zonnetje op je gezicht wordt sporten wel heel lekker. Maar bij vrijwel alles geldt: Safety First. En dan hebben we het niet alleen over de veiligheid op straat, maar ook veilig sporten voor je lichaam. Want als je het sporten verkeerd of onveilig aanpakt, kan dit nare gevolgen hebben. In dit artikel geven we je handige tips om veilig te sporten.

Veiligheid op straat

Het is heerlijk om in de buitenlucht te sporten, maar dit brengt ook gevaren met zich mee, dus je dient goed voorbereid te zijn. Zo is het slim om je routes te veranderen, zodat je minder voorspelbaar bent voor mensen die kwaad in de zin hebben. Ook is het verstandig om met een vriend(in) te trainen; met z’n tweeën sta je immers toch sterker. Of vertel in ieder geval iemand waar je heen gaat en hoe laat je terug denkt te zijn. Mocht dit dan heel lang duren, dan kan er alarm geslagen worden.

Het voorgaande gaat uit van anderen die kwaad in de zin hebben. Er zijn natuurlijk ook maatregelen die je kunt treffen om zelf je veiligheid te vergroten. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent voor de medemens (in het verkeer). Kies voor lampjes of een reflecterend jasje en laat je donkere kleding in de kast hangen. Vaak wordt ook afgeraden om muziek te luisteren tijdens het sporten op straat, maar dit is juist zo lekker oppeppend. Muziek kan je daadwerkelijk helpen je sportprestaties te verbeteren. Laat je muziek dus niet thuis, maar kies voor (sport)oordopjes die omgevingsgeluiden doorlaten. Zo krijg jij je extra zetjes van de muziek en kun je alsnog veilig sporten!

Slide 58
Fit with Marit is ook erg tevreden over de JVC HA-ETR40

Pak je rust

Natuurlijk is sporten goed, maar teveel sporten doet meer kwaad dan goed. Neem dus rust, en ga niet trainen op je rustdagen. De scheurtjes in je spieren (die ontstaan van het sporten – ja, dat is normaal) krijgen dan geen tijd om te herstellen. Deze herstelfase zorgt er juist voor dat je spieren sterker worden dan dat ze waren. Het is belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Teveel sporten zorgt voor oververmoeidheid, te weinig slaap en dat je prestaties stagneren. Loop niet direct te hard van stapel en bouw het rustig op, waarbij je altijd luistert naar wat je lichaam je vertelt. Pijn is stoppen!

Voorkom blessures

Een absolute must voor het voorkomen van blessures, is sporten met goed materiaal. Dit wordt nogal eens onderschat. Het begint al met je schoenen: Deze moeten voldoende grip en ondersteuning geven. Ze moeten ook zorgen voor schokdemping, aangezien je voeten steeds al het lichaamsgewicht moeten opvangen. Met goede schokdemping vang je deze krachten goed op en voorkom je blessures. Naast goede schoenen, is ook de verdere kleding een punt van aandacht. Zorg voor iets dat soepel valt en vocht opneemt. Als het knelt, kan dit de bewegingen en bloedsomloop belemmeren.
Koude spieren zijn gevoelig voor blessures. Voordat je begint met sporten, is dus een goede warming-up van belang. Je activeert dan je spieren en bereidt hen voor op de komende work-out. Wil je echt goed warm zijn? Dan moet je minimaal 15 minuten licht inspannend fietsen om je lichaam klaar te maken voor de echte training. Dit verkleint de kans op blessures enorm.