Interview met Kirsten Lofers Adema

Oprichtster van Girl on the Run

kirstengirlontherunKirsten Lofers Adema (22) is vierdejaars communicatiestudente, blogger en fanatiek hardloopster. Ze is de trotse founder van de blog Girlontherun. Hardlopen is haar absolute passie en als het even kan is Kirsten er mee bezig. Ook is ze altijd op de hoogte van de events, fashion en gadgets die bij de sport komen kijken.

Kirsten, super leuk dat je ons te woord wilt staan. Je hebt echt een mooie blog! Allereerst: Waarom ben je in eerste instantie begonnen met hardlopen?
Het grote voordeel vind ik dat ik zelf kan bepalen wanneer ik ga hardlopen. Je hebt geen verplichtingen, zit niet vast aan een tijd en je hoeft geen rekening met anderen te houden. En als ik een keer niet lekker ben dan sla ik een training over en pak ik het daarna gewoon weer op!

Hoe oud was je toen je begon met hardlopen?
Sinds mijn 18e ben ik serieus aan het hardlopen, maar eigenlijk zat het er vanaf jongs af aan al in. Op de basisschool en de middelbare school vond ik het altijd al leuk. Vaak in tegenstelling tot de rest, was ik wel enthousiast bij de aankondiging dat er een cooper- of piepjestest op het rooster stond.

Heb je nog andere sporten beoefend?
Jazeker, om er maar een paar op te noemen: turnen, kunstschaatsen, tennis en streetdance... Al deze sporten heb ik niet langer dan 2 of 3 jaar beoefend; dan was voor mij de uitdaging weg. In hardlopen kan ik mijzelf steeds weer nieuwe uitdagingen stellen en dat maakt het zo verslavend. Naast het hardlopen probeer ik mijn lichaam sterk te houden met lichte krachttraining.

Hoe is het bloggen er uiteindelijk bijgekomen?
Ik was al een tijdje fanatiek aan het hardlopen en schreef daarover op een anonieme blog. In diezelfde startte een vriend van mij een lokale nieuwssite en die groeide heel snel uit tot een goedbezochte website. Hij heeft mij uiteindelijk geholpen met de eerst stapjes in html-opmaak en een .nl krijgen in plaats van een ‘.blogspot.nl’. Hij inspireerde mij om ook te gaan bloggen. Voorheen deed ik dat natuurlijk al anoniem, maar nu wilde ik echt iets voor mezelf beginnen. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. In het begin had ik ook totaal niet de intentie om er mee te verdienen, dat is meer een leuke bijkomstigheid. Ik zie het als mijn online dagboek over hardlopen en mijn levensstijl. Ik wil het ook niet te commercieel maken, dan zou ik ook fulltime moeten gaan bloggen en daar heb ik nu de tijd niet voor.

overizchtkirsten

Hoeveel uur loop je gemiddeld per week hard?
Ik loop vier keer per week, waarvan elke zondag een duurloop van tussen de 1,5 – 2 uur. Daarnaast train ik nog 3 keer iets korte afstanden. Ik denk dat ik gemiddeld op zo’n vijf uur uitkom. Verder doe ik elke dag thuis nog 20 minuutjes krachttraining.

Hoe motiveer jij jezelf om elke keer weer te gaan hardlopen?
Soms is de motivatie ver te zoeken; dat geldt voor iedere loper en dus ook voor mij. Ik houd altijd in gedachte dat het achteraf een voldaan gevoel geeft. Je moet voor jezelf doelen stellen, weten waarvoor je traint. Vorig jaar deed ik meer aan atletiek, kortere afstanden. Nu focus ik mij juist weer op langere afstanden, verschillend van 5 tot ruim 20 kilometer. Plezier vind ik het allerbelangrijkste en door verschillende doelen te stellen krijg je steeds weer een motivatieboost en houd je het afwisselend.

Heb je naast al het hardlopen én bloggen nog wel tijd om te studeren?
Ik heb het nu superdruk. Ik ben aan het afstuderen. Voor mijn scriptie stel ik een strategieplan op voor de communicatie van Runner’s World Magazine op social media. Daarnaast werk ik ook nog twee dagen in de week en probeer ik geen looptrainingen over te slaan. Deze drie dingen hebben op dit moment even prioriteit. Daardoor is het nu op mijn blog een stukje rustiger, maar wanneer mijn studie is afgerond heb ik al leuke plannen op de agenda met mijn blog!

Wat zijn jouw persoonlijke doelen, zowel op sport- als op bloggebied?
Op sportgebied een flinke uitdaging: De stoomtramloop, van Medemblik naar Hoorn. Dit is een halve marathon (21,1 km). Het is twee jaar geleden dat ik mijn eerste en ook meteen laatste halve marathon gelopen heb. In juni is het zover en ik heb er ontzettend veel zin in! Qua bloggen, dat wil ik gewoon lekker blijven doen. In de toekomst wil ik graag meer doen met video’s en evenementen, maar deze plannen staan nog in de kinderschoenen. In ieder geval wil ik er absoluut niet mee ophouden, daarvoor is het veel te leuk!

kirtsen

Speelt muziek een belangrijke rol tijdens trainingen?
Ja, ik vind van wel. Het geeft een extra dimensie tijdens je run. Toch kan ik ook heerlijk zonder muziek lopen; het geluid van de wereld om je heen is ook heerlijk. Dat kan je zo een aards gevoel geven.

Welke muziek is ideaal tijdens je dagelijkse rondje?
Meestal luister ik de top 40 van radio 538. Over het algemeen zijn dat fijne nummertjes met een goed tempo. Tijdens evenementen kies ik voor een playlist, afgestemd op een hoger BPM (beats per minute) en een diepe bas. Meestal iets in de trant van dance of housemuziek.

Motiveert dit je om extra door te gaan?
Absoluut. Een fijne playlist kan je heel goed extra motivatie geven. Als er dan nog een fijn nummer voorbij komt ga ik toch vaak ook nog even rechtsaf in plaats van rechtdoor naar huis. (En dan pak je meteen die extra kilometers erbij!)

Gebruik je een speciale headphone of applicatie om je te ondersteunen?
Ik gebruikte altijd de Beats In-Ears. Ik vind een goede bas belangrijk tijdens het hardlopen en deze oordopjes hadden dat zeker. Helaas zijn ze kapot gegaan door een kabelbreuk. Ze kwamen denk ik te vaak tussen mijn rits van mijn loopjack vast te zitten. Al een tijdje wil ik weer nieuwe kopen maar het komt er telkens niet van. Als ik dat doe zou ik denk ik weer Beats kopen. Ik las laatst ergens dat er een nieuwe versie was, speciaal voor tijdens het sporten. Genoteerd op mijn verlanglijstje!

Wat zijn jouw eisen aan een sport headphone?
Ten eerste moeten ze niet te zwaar zijn. Je hebt speciale Over-Ear headphones voor hardlopers maar dat vind ik niet fijn, ze hangen om je oren en ik vind dat verre van comfortabel. Ik ga het liefste voor In-Ear, dit geeft een goede bas en zorgen dat je niet teveel last hebt van het geruis van de wind.

GetLoud gaat speciale Spotifylijsten samenstellen voor tijdens het sporten. Zo heb je afspeellijsten voor het inlopen, voor het hoogtepunt van je work-out en voor de cooling down. Lijkt jou dit wat om te gebruiken?
Dit lijkt mij zeker handig. Tijdens een wedstrijd of een ander evenement maak ik altijd zelf een playlist. Ik wil dan namelijk mijn ademhaling niet horen, gewoon verstand op nul en gaan. De beat geeft mijn tempo aan, dus een speciale playlist hiervoor lijkt me erg handig. Ik ga er eentje voor jullie samenstellen!