De juiste muziek per work-out

Van hardlopen tot yoga

kirstengirlontherun
 Je favoriete nummer kan je tijdens jouw work-out motiveren om net even wat verder te gaan. Dit komt omdat je hierdoor even niet bezig bent met de pijn of vermoeidheid die je voelt; je gaat gewoon lekker op je muziek. Bovendien is muziek niet alleen afleidend, het stimuleert ook. Door deze stimulatie produceert je lichaam meer dopamine. Dopamine is ook wel het plezierstofje van je hersenen. Het helpt om doelgericht te handelen en te denken, maar het is ook goed voor je bewegingscontrole. Daarbij komt dat 80% van de sporters meer geniet tijdens een work-out als er muziek gedraaid wordt. Maar let op: dit werkt alleen als je de juiste muziek luistert.

In dit artikel bespreken we vier verschillende work-outs: hardlopen, cardio, krachttraining en yoga en geven we de bijbehorende muziektips.

Hardlopen

Muziek kan je mindset zo beïnvloeden dat je tijdens of na het lopen zin krijgt om nog een paar kilometer verder te gaan, omdat je er zo lekker in zit. Misschien vraag je jezelf al af: zou muziek echt een positief effect hebben op mijn hardloopprestaties? Uit meerdere wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat muziek je motiveert en zelfs harder en langer laat lopen. Op die manier verbetert het dus ook je hardloopprestaties.
Het is daarbij wel belangrijk dat je muziek luistert die je leuk vindt. En bovendien moet het nummer dat je luistert een constante beat hebben en hetzelfde ritme als jouw hardloopritme. Het is echter wel zo dat iemand die meerdere en meestal kleinere stappen zet een nummer nodig heeft met een hoger tempo, dan iemand die minder en dus grotere stap zet. Voor langere mensen ligt het tempo van een snelle loop op 160 stappen per minuut (dus 160 bpm) en voor kleinere personen rond de 180 stappen per minuut (180 bpm). Wil je rennen in een lager tempo, kies dan voor nummers met ongeveer 130 bpm. Hier een aantal nummer goede, stimulerende hardloopnummers:

> Eye of the tiger - Survivor
> We run this - Missy Elliott
> Diggy - Spencer Ludwig
> My way - Calvin Harris
> Can't Hold Us - Macklemore & Ryan Lewis

Aanbevolen sport oordopjes: Jabra Sport Pulse WirelessJBL Reflect Aware en Sol Republic Relay Sports Wireless.

 


Krachttraining

Er zijn erg veel verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren wanneer je doet aan krachttraining. Krachttraining is gebaseerd op de oefeningen die turners uitvoeren. Deze oefeningen zijn vervolgens toegankelijk gemaakt in routines die iedereen kan uitvoeren. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten: krachttraining met veel herhaling (zoals bijvoorbeeld sit-ups) en met weinig herhaling (zoals deadlifts).
Volgens onderzoeken helpt muziek bij krachttraining niet zo zeer om harder te gaan of om je prestatie te verbeteren. Maar muziek kan wel helpen om je gedachten te verzetten en dat is wel nodig bij krachttraining. Het helpt om even niet bezig te zijn met de (spier)pijn die je voelt. Het neemt dus de pijn voor een moment weg en laat je alleen focussen op de oefeningen die je uitvoert. Je hebt daarom een nummer nodig dat jouw gedachten verzet en dit specifieke nummer verschilt per persoon. Voor de een kan dit een nummer van Eminem zijn en een ander luistert liever naar een playlist van Beyoncé.
Weet je je nou echt geen raad? Dan hebben wij een kleine playlist voor je klaar staan met nummers met een gemiddelde van 112 bpm. Dit ritme reflecteert de langzame en continue bewegingen die je maakt tijdens krachttraining. Hier komen ze:

> Go all night - Gorgon City ft. Jennifer Hudson
> Come get it bae - Pharrell Williams
> Good Kisser - Usher
> Stay with me - Sam Smith
> Pump it up - Joe Budden

Aanbevolen sport oordopjes: Skullcandy XTFree en Avanca D1.
 
 

Cardio-fitness

Bij cardio heb je misschien niet zo zeer afleiding nodig, maar wel een motivatie om door te zetten. Uit onderzoek blijkt er dat muziek duidelijk kan helpen tijdens cardio-fitness. De muziek helpt niet alleen tijdens het fitnessen, maar ook om jezelf mentaal te voorbereiden. Het helpt je voornamelijk in situaties dat je eigenlijk niet meer wilt, maar nog wel kan. Dit is vaak zo bij cardio; die extra sessie wil je eigenlijk niet, maar door de muziek zet je toch door en merk je dat je het toch wel kunt.
Naast de standaard cardio oefeningen, is er ook Cardio Dance. Wanneer je wilt dat de muziek je motiveert om net een stap of dans extra te doen, is het belangrijk dat je goed kunt bewegen op het ritme van het nummer. Opfleurende songteksten met een gemiddeld tempo van 111 bmp zijn erg geschikt om te luisteren tijdens je Cardio Dance work-out. Voorbeelden van nummers zijn:

> Crazy stupid love - Cheryl Cole ft. Tinie Tempah
> Fance - Iggy Azalea ft. Carli XCX
> Problem - Ariana Grande
> Real Love - Clean Bandit ft. Jess Glynne
> Uptown Funk - Mark Ronson ft. Bruno Mars

Aanbevolen sport oordopjes: JBL Reflect ContourJBL Under Armour Sport Wireless en Audio-Technica ATH-Sport3.


 

Yoga

Bij yoga kan muziek je helpen om verschillende oefeningen uit te voeren, maar voornamelijk om je concentratie te vergroten en ook aan te houden. Door oefeningen uit te voeren op een bepaald ritme dat overeenkomt met het nummer dat je luistert, kun je op een gemakkelijke manier onthouden hoe lang een bepaalde oefening uitgevoerd moet worden. Bovendien is de ademhaling bij yoga erg belangrijk en het ritme van de muziek kan dit ondersteunen.

Bij yoga wordt er meestal ander soort muziek gebruikt dan de hierboven beschreven work-outs en nummers. Zo kan er gebruik worden gemaakt van muziek met alleen instrumenten of natuurlijke geluiden. Voor de een kan muziek juist stimuleren en helpen beter te concentreren en voor de ander kan het juist demotiveren en afleiden.
Ben je wel benieuwd naar een aantal moderne yoga nummers? Hier zijn er vijf voor jou opgesteld:

> Let her go - Passenger
> Think out loud - Ed Sheeran
> Take a bow - Rihanna
> Someone like you - Adele
> Halo - Beyoncé

Aanbevolen sport oordopjes: Avanca D1Skullcandy XTfree en Sony MDR-AS800BT.Je kunt pas genieten van de juiste nummers, als je ook beschikt over de juiste gear om dit mogelijk te maken. Zo word je namelijk niet afgeleid door een kabel, de bediening die steeds voor je gezicht slingert, oordopjes die niet goed blijven zitten of jouw workout niet aankunnen. Wij hebben een top 10 sport oordopjes opgesteld. Daar staan de allerbeste In-Ears in die elke work-out aankunnen. Laat je niet tegenhouden door een kwalitatief minder product. Ben je op zoek naar oordopjes die specifiek voor hardlopen zijn? Bekijk dan de beste hardloop oordopjes.