Gamen: goed of slecht?

Wat zijn de gevolgen van dagelijks gamen?

lang gamen goed of slecht



Elke gamer maakt het ooit mee: Weerstand vanuit de omgeving over het (te lang) gamen. Het zou slecht zijn voor je lichaam om zo lang achter elkaar te spelen, je ogen gaan naar de fillestijnen, je sociale leven leidt eronder en je wordt zelf ook gewelddadig van al die schietspellen waar je mensen vermoordt. Maar wat is waar van al deze beweringen die een fanatieke gamer naar zijn hoofd krijgt gegooid? GetLoud zoekt uit hoe slecht dagelijks gamen nu eigenlijk voor je is.

We worden tegenwoordig omgeven door schermen: zit je niet achter je laptop, iPad of je televisie, dan kijk je wel op je smartphone. Met trots vertellen ouders van jonge kinderen dat ze voor de kleintjes een schermtijd hebben ingesteld, zodat de koters niet urenlang blootgesteld worden aan de bewegende beelden. Ook wordt deze beperkte schermtijd doorgetrokken naar de puberende kinderen: Na een X aantal uur, moet je dan lekker met je vrienden en vriendinnen ‘buitenspelen’. Te lang achter het scherm zitten, heeft immers negatieve gevolgen. Dat je niet automatisch stopt na een half uurtje spelen, is voorkomen voor de fabrikanten van de games: Zij zetten alles op alles om de games zo motiverend mogelijk te maken.

Negatieve gevolgen

Regelmatig duikt een artikel op waarin wordt gesproken over de toename gameverslavingen en gewelddadige gevolgen die daaraan kleven. Echter, onderzoek toont aan dat het maar gaat om kleine gevolgen en lijkt het type game bepalend voor deze gevolgen. Massively Multiplayer Online Role Playing Games – waarbij je je samen met andere spelers in een virtuele wereld begeeft – blijkt hierin de boosdoener. Dat komt doordat deze games een open einde hebben: Voor je personage kun je steeds betere voorwerpen of vaardigheden verdienen door verder te spelen en daaruit vloeit een drang voort om te blijven investeren in het verbeteren van jouw personage. Resultaat: je gaat maar door en door.





Positieve gevolgen gamen

Een meer onderbelicht onderwerp zijn de positieve gevolgen van gamen. Ja, het verbetert het ruimtelijk inzicht  en versterkt het geheugen– dat is bekend. Maar je leert daarnaast ook omgaan met mislukkingen in de spelletjes, waardoor je in het dagelijks leven ook emotionele veerkracht opbouwt. En bovendien beïnvloed gamen ook sociaal gedrag, bijvoorbeeld anderen helpen. Wanneer je online speelt, kun je verschillende rollen en personages uittesten tegenover je medespelers. Bovendien claimen veel gamers dat ze juist online sociale contacten opbouwen en hierdoor in het dagelijks leven ook social sterker worden.

Conclusie: Fanatiek gamen heeft zo zijn voor- en nadelen. En zoals bij veel zaken in het leven geldt: Overal waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Te lang en te veel gamen kan dus inderdaad slechte gevolgen hebben, dus beperk jezelf daarin en stop wanneer dat nodig is. Meer tips om langer gezond te gamen? Dat vind je hier.

Heb je nog een headset nodig, zodat je omgeving de geluiden niet hoort bijvoorbeeld? Bekijk dan ons aanbod in gaming headsets. Welke gaming headsets de beste zijn? Dat vind je in de top 10 gaming headsets.