ONE vs. ZERO

De overeenkomsten en verschillen

Slide 79



PC-gamers op zoek naar een gaming headset, stop met zoeken! Sennheiser heeft zichzelf wederom overtroffen met de G4ME serie. Er zijn twee varianten: de ONE en de ZERO. Hieronder een toelichting over de overeenkomstige specs van beide headphones, maar natuurlijk ook over het verschil tussen de twee.

We beginnen met de overeenkomsten.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is zeer goed. Tonen zijn helder. Er zit (gelukkig) een diepe bas in voor de ultieme gamebeleving. Maar de hoge tonen blijven ook niet achter en zijn mooi gebalanceerd. Er zit een klein verschil tussen het frequentiebereik. Die van de ONE is 15 Hz tot 28 kHz en de ZERO van 10Hz tot 26 kHz. Het geluidsdrukniveau van de ONE is 116 dB, waar de zero tot 108 dB komt. Op papier lijkt dit veel te schelen, maar in werkelijkheid zijn deze verschillen voor mensen niet te horen.

Microfoon

Sennheiser trakteert je op een microfoon van uitstekende kwaliteit. Waar sommige gamers nog de voorkeur gaven aan een headphone + losse microfoon, maakt de G4ME dit overbodig. Beide koptelefoons beschikken over een microfoon met een frequentiebereik van 50 Hz tot 16 kHz. Dus voor zowel mannelijke gamers met een zware stem als vrouwelijke gamers met een hoge stem (of juist andersom) geldt: gij zult gehoord worden. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de microfoon snel kapot gaat, aangezien hij een sterke bouw heeft. Buigen kan ook, zodat je hem in de beste positie kunt plaatsen (en het geluid van ademhaling verminderd wordt: fijn voor je teammates). Ook beschikken beide mic’s over noise-cancellation. Dus tijdens een LAN-party horen je medespelers niet de rest van de zaal praten. 

Slide 80

Bediening

Beide headphones hebben een volumeregelaar aan de rechterkant zitten. Het is een draaiknopje waar je het topje van je vinger op plaatst om met een soepele draaiende beweging het volume in te stellen. Een erg vette optie die beide headsets hebben, is de manier waarop je de microfoon op mute zet. Dit gaat niet via een knopje die je moet zoeken omdat hij halverwege de kabel ergens hangt of via een onhandig knopje op de oorschelp - nee, dit gaat op een veel betere manier. Als je de microfoon omhoog klapt zendt hij geen geluid, en je raadt het al: als je hem omlaag klapt staat je mic weer automatisch aan. Dit heen en weer bewegen gaat erg soepel.

Aansluiting

Dit gaat volgens de alom bekende groene en roze jacks, geen USB dus. Als je hem wil gebruiken voor te gamen op je Playstation 4 is dat mogelijk. Dan moet je nog wel een adapter aanschaffen, zodat geluid en spraak één kabeltje wordt.


Slide 81


Dat waren de overeenkomsten, maar misschien ben je onderhand nu wel benieuwd geworden naar de verschillen. Op het eerste gezicht lijken deze er nauwelijks te zijn, maar als je hem even gebruikt is er zeker verschil te merken. We benadrukken dat de één niet beter is dan de ander, maar dat het meer een kwestie van smaak is en hoe je het headset van plan bent te gaan gebruiken.

Sennheiser G4ME ONE

Door het open akoestische design kun je de geluiden uit de omgeving nog horen. En omdat de hoofdtelefoon lucht doorlaat, is het minder een broeikas onder de doppen en dat voorkomt weer gezweet. Het draagcomfort is hiermee iets hoger. Daarbij voelen de pluche oorkussens wat lichter aan dan de leren oorkussens van de ZERO (ook al is de ONE opmerkelijk genoeg 12 gram zwaarder). Bij de ONE wordt in tegenstelling tot bij de ZERO geen draagtas meegeleverd en hij is niet opklapbaar. Dit maakt de ONE wat minder bruikbaar voor als je hem meeneemt op reis.

Sennheiser G4ME ZERO

Dan de ZERO. Deze heeft een dichte klankkast, dus je hoort geen geluiden uit de omgeving. Dit zorgt er ook voor dat het geluid wat voller klinkt dan bij de ONE. De oorkussens zijn van het zogenaamde “Memory Foam”. De naam zegt het al, het onthoudt iets. Wat dan? Juist, de vorm van je oren. Dit verhoogt het draagcomfort aanzienlijk. De ZERO is wat duurder en is in ruil hiervoor inklapbaar en makkelijk mee te nemen in de draagtas.

Conclusie

Zoals je misschien zelf wel had bedacht, is het dus echt een kwestie van smaak en de manier hoe je hem wil gebruiken. De ONE heeft meer draagcomfort op den duur. Dit betekent absoluut niet dat de ZERO niet lekker zit, aangezien het Memory Foam van de ZERO zich naar je oren vormt. De ZERO hiertegenover heeft een gesloten klankkast en dus beter geluid. Hij is mobieler dan de ONE, omdat je hem kan inklappen en opbergen in de tas.