Welke gaming headset past het beste bij jou?

Over-Ear vs. On-Ear

Slide 100Tijdens het gamen waan je je in een andere wereld. Midden op het slagveld in Call of Duty of misschien wel in de bossen van Feralas in World of Warcraft. Welk spel je ook speelt; een goede headset kan je game ervaring optimaliseren. De belangrijkste keuze is of je kiest voor een Over-Ear of een On-Ear gaming headphone. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen blijven gamen. Welke is het meest geschikt voor jou?

Over-Ear

Over-Ear houdt in dat de schelpen over je oren zitten en dus klemmen op je hoofd. De schelpen zijn groter en de bron zit dus verder weg van je oor. Hierdoor klinkt het geluid ruimtelijk: je kunt bijvoorbeeld goed horen van welke richting kogels worden gevuurd. Deze headsets zijn open-back of closed-back. Open-back headsets zijn herkenbaar aan de openingen op de achterkant van de schelp. Dit zorgt ervoor dat er genoeg lucht bij je oren komt (zodat je het minder warm hebt tijdens het gamen), maar je hoort er wel meer omgevingsgeluid in de kamer door. In je eigen kamer zal je daar vast geen last van hebben, maar als je games speelt met anderen in dezelfde ruimte, wil je misschien toch gaan voor een closed-back, die beter in staat is om omgevingsgeluid te isoleren.

Slide 454

On-Ear

Deze headsets zitten direct op je oor geklemd, zijn kleiner gebouwd en vaak ook lichter dan Over-Ear. Dat is minder belastend en dat kan het comfort ten goede komen. De geluidkwaliteit is even goed als die van een Over-Ear, maar klinken wel anders doordat het geluid direct je oor binnenkomt. Minder ruimtelijk, maar bij third person games zal dit even goed zijn als bij On-Ear. Het hangt van je oren af of een On-Ear comfortabel(er) is, aangezien deze naar je hoofd gedrukt worden. Mochten je oren meer naar buiten staan, dan kunnen dit soort headsets wat minder fijn zitten. Voor brildragers is de On-Ear ideaal: de headset sluit goed af en je kan probleemloos je bril ophouden.

Uiteindelijk komt er geen winnaar uit onder de headsets. Iedere gamer heeft andere eisen en komt het dus simpelweg neer op je eigen smaak. Stem vooral af op wat jij belangrijk vindt voor de ultieme game ervaring en kies op basis daarvan je gaming headphone.