How to: Koptelefoon en oordopjes schoonmaken

Als je een koptelefoon of oordopjes (intensief) gebruikt, is het niet gek dat hier bacteriën op komen of het wellicht vies wordt. Zo af en toe wat aan het onderhoud ervan doen, zorgt niet alleen voor een langere gebruiksduur van de headphones, maar is ook een stukje hygiëne. Hoe vaak je dit moet doen, is natuurlijk afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt; sport oordopjes - waarmee je zweet - vergen vaker een schoonmaakbeurt dan wanneer je de hoofdtelefoon twee keer per week op hebt tijdens het studeren. Hoe je headphones schoonmaakt, hangt ook af of je oordopjes hebt of een On- of Over-Ear koptelefoon. We geven je de schoonmaaktips voor koptelefoons en oordopjes. Daarbij moeten we wel melden dat schoonmaakinstructies wisselen per fabrikant en per model. Lees dus altijd goed de handleiding die bij jouw oordopjes of koptelefoon is gevoegd en ga altijd uit van die schoonmaakinstructies.

Viezigheid in je oren
Wanneer je vaak oordoppen in je oren doet, kan het voorkomen dat je de viezigheid verder in je gehoorgang duwt. Vooral de In-Ears geven dit probleem. En dit wist je waarschijnlijk niet, maar de lage tonen en het stevige geluid uit headphones veroorzaken ook meer oorsmeer. Als je de doppen goed schoonhoudt, voorkom je dat vuil verder naar binnen duwt.
En bovendien: de geluidskwaliteit wordt er ook niet beter van als de oordoppen vies zijn.

Wasbare koptelefoons
Er bestaan headphones waarbij je onderdelen kunt loshalen en wassen! Voorbeelden zijn Urbanears Hellas en Urbanears Humlan.

Slide 220


Oordopjes schoonmaken

Er zijn natuurlijk heel veel varianten oordopjes en elk paar heeft een aparte gebruiksaanwijzing. Wij geven enkel algemene richtlijnen voor het schoonmaken van oordopjes en voor schade bij de (verkeerde) uitvoering ervan, zijn wij niet verantwoordelijk. Houdt er bij het schoonmaken altijd rekening mee dat elektronica en vochtigheid niet gecombineerd kan worden, dus wees voorzichtig bij speakers en andere open delen.
Bij het schoonmaken van de oordopjes wordt onderscheid gemaakt tussen de In-Ear oordopjes (die in je gehoorgang gaan) en de Earbuds (die meer in je oorschelp liggen).

Earbuds
1. Gebruik een schone nylon tandenborstel om zachtjes de speakers schoon te borstelen. Let er hierbij op dat je de speakers omlaag houdt, zodat het vuil er gemakkelijk uit kan vallen.
2. Doop een wattenstaafje in 70%-alcohol (verkrijgbaar bij drogisten) en tep het overtollige water eraf, totdat er geen druppels meer vanaf komen. Maak hiermee de oordoppen schoon. Pas daarbij op voor de speakers; je wilt niet dat deze nat worden.
In-Ears
1. Haal - indien mogelijk - de opzetstukjes van de oordopjes eraf. Of dit kan, lees je in de handleiding van de oordopjes.
2. Maak de oordoppen zelf schoon zoals hierboven aangegeven. Let er hierbij ook goed op dat de speakers of eventuele ‘gaten’ niet in aanraking komen met vochtigheid.
3. Vul een kom met lauwwarm water en voeg daaraan een drupje mild afwasmiddel of zeep toe. Roer dit door elkaar.
4. Gebruik een wattenstaafje om de opzetstukjes schoon te maken met het sopje. Laat ze voor de zekerheid een nachtje drogen, zodat je 100% zeker weet dat ze droog zijn.
5. Plaats de opzetstukjes weer op de oordoppen.





Koptelefoon schoonmaken

Schud eerst al het vuil van je hoofdtelefoon, zodat je bij het schoonmaken geen krassen maakt.
De hoofdband van de headphone maak je voorzichtig schoon met het bovenstaande sopje of alcohol(schoonmaak)doekjes. Als je deze doekjes niet hebt, kun je 70% alcohol op een watje doen. Alcohol trekt niet in de hoofdtelefoon, zoals water dat wel zou doen. Let er echter wel op dat het doekje enkel een beetje vochtig is (niet nat!) en dat je niet over de speakers of open delen gaat.
Indien jouw hoofdtelefoon stoffen oorkussens heeft: Gebruik een stofroller om het stof te verwijderen.