Wat als mijn telefoon een lightning ingang heeft?

 

De Lightning-Connector is ook wel de 8-pins aansluiting van de verschillende iPhones en iPads, die je gebruikt om bijvoorbeeld je telefoon op te laden. Deze is een stuk smaller dan zijn voorganger, de 30-pins aansluiting van de iPhone 4. De iPhone 5 was de eerste smartphone die voorzien is van de Lightning-Connector. De aansluiting is reversible, waardoor het niet uitmaakt of je hem met de voor- of achterzijde aansluit. Na de introductie van de Lightning-Connector, bracht Apple een update uit waarmee deze aansluiting ook gebruikt kan worden voor koptelefoons.

Lightning ingang koptelefoon

 

Introductie van Lightning-Connector

Sinds de introductie van de iPhone 5 in 2012 is de Lightning-Connector te vinden op verschillende smartphones, iPads en zelfs iPods van Apple. In 2014 bracht Apple een update uit voor iOS, maar waar ook altijd nog wel een 3,5mm ingang aanwezig was voor het aansluiten van headphones. Na de update werd er vanuit gegaan dat Apple dan ook de eerste zou zijn die een headphone zou uitbrengen met een Lightning voorziening, dus die aan het einde van het snoer geen 3,5 mm mini jack had, maar een Lightning-connector. Het was echter Philips die deze eerder op de markt bracht. In december 2014 kwamen zij met de Philips Fidelio M2L.  

Naast de iPhone 5, maken ook de 5C, 5S, Iphone 6, 6 plus, 6S, 6S plus en iPhone SE gebruik van de Lightning-ingang. Bovendien zijn er ook tablets die beschikken over deze aansluiting namelijk: de iPad Air, iPad Air 2, iPad Pro, iPad Mini, iPad Mini versie 2,3 en 4, iPod Nano en de iPod Touch van de 5de en 6de generatie. De niet genoemde en dus oudere modellen beschikken over een 30-pins connector (de bredere connector). De productie van deze apparaten is in 2012 gestopt, maar om er toch nog gebruik van te kunnen maken zijn er verschillende Lightning-Connector verlengstukken gemaakt. 

 

Betere geluidskwaliteit

De meeste smartphones en vrijwel alle headphones (m.u.z. draadloze) zijn voorzien van een mini-jack-aansluiting van 3,5 mm. De muziek wordt hierbij analoog aangestuurd. De ingebouwde DAC (Digitaal Analoog Converter) zet het digitale signaal vanuit de smartphone om naar een analoge output voor de headphone. Omdat deze DAC meestal niet van topkwaliteit is, is de geluidskwaliteit van de muziek ook niet super. Dankzij de Lightning-Connector wordt de muziek digitaal aangestuurd. Hierdoor hoeft het geluid niet meer eerst omgezet te worden naar analoog en gaat er geen kwaliteit verloren. Het is daarom ook mogelijk om audio in veel hogere kwaliteit (hi-res audio) te beluisteren. Dit alles is overigens ook weer afhankelijk van de kwaliteit van de koptelefoon.

Lightning ingang koptelefoon

Veel headphones met een Lightning-Connector zijn er de afgelopen jaren niet uitgebracht. Daarnaast groeit het aanbod van Bluetooth koptelefoon sterk en verbetert ook de kwaliteit daarvan doorlopend. Is dit voor jou ook de beste oplossing? Bekijk dan eens ons assortiment headphones met Bluetooth.

 

Opties voor muziek luisteren

Wie een bekabelde koptelefoon wil aansluiten op oudere Apple apparaten, kan net als bij andere smartphone de 3,5 mm mini-jack aansluiting gebruiken. Bij de iPhone 7 is dit niet meer mogelijk, omdat de 3,5 mm aansluiting is verdwenen. Wil je toch een bekabelde koptelefoon aansluiten, dan moet deze koptelefoon beschikken over een Lightning-Connector, zoals de JBL Reflect Aware. Een tweede optie is het koppelen van de 3,5 mm stekker aan een Lightning-Adapter, zodat je een verloopstukje hebt. De meest logische optie bij de iPhone 7 is echter het gebruik van een draadloze Bluetooth koptelefoon. Daarbij wordt muziek draadloos gestreamd via Bluetooth, waardoor een aansluiting via een kabel niet nodig is.