Wat zijn impedantie en Ohm?

In de zoektocht naar een nieuwe hoofdtelefoon is het je misschien al wel eens opgevallen dat een koptelefoon in meerdere varianten beschikbaar was. Denk bijvoorbeeld aan de koptelefoons van beyerdynamic. Bij dit merk heb je doorgaans de keus uit 32 Ohm, 80 Ohm en 250 Ohm. Maar voor welke impedantie kun je nou het best gaan? Dat is afhankelijk van waar jij de headphone voor wil gebruiken. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Bij koptelefoons spreken we over impedantie om uit te drukken hoe hoog de weerstand is. Eenvoudig uitgelegd kunnen we aan de impedantie, die wordt uitgedrukt in Ohm, aflezen over hoeveel uitgangs-impedantie een versterker moet beschikken om de koptelefoon goed te laten klinken. Zo heeft een koptelefoon met een lagere impedantie logischerwijs ook lagere uitgangs-impedantie van een versterker nodig. Dat maakt een Laagohmige koptelefoon ideaal geschikt voor een smartphone. Voor professioneler gebruik heb je echter meer nodig.

Welke koptelefoon het best bij jou past, is afhankelijk van waarvoor je de headphone wil gebruiken. Zoek je een hoofdtelefoon voor mobiele toepassingen, denk aan je tablet, smartphone of MP3-speler, dan kom je al gauw uit bij een lage impedantie. In het geval van beyerdynamic dus de variant met 32 Ohm. Wil je jouw koptelefoon graag gebruiken in een studio of voor Hi-Fi-doeleinden, dan kom je al gauw uit bij een koptelefoon met 80 Ohm. Voor het écht professionele werk, waaronder het afmixen van muziek, kun je het beste kiezen voor een koptelefoon met 250 Ohm. Mocht je toch gaan voor een koptelefoon met een impedantie van 80 Ohm voor een smartphone, dan blijft het volume van de headphone laag.