Wat te doen bij een kabelbreuk?

Het overkomt de besten: Hoofdtelefoons gaan nu eenmaal ooit stuk, of het nu door onhandigheid binnen een maand gebeurt, of binnen 4 jaar door slijtage. Je kunt een aantal tips opvolgen om je koptelefoon langer mee te laten gaan. In dit artikel zoomen we echter in op een veelvoorkomende oorzaak van een kapotte koptelefoon: kabelbreuk. Of je nu ergens achter blijft haken met je snoer of dat het stukje bij beetje stuk gaat; kabelbreuk komt vaak voor. Gelukkig is het uit te stellen en zelfs te voorkomen. We geven je tips en advies bij kabelbreuk in je hoofdtelefoon.

 

Herken het

Kabelbreuk betekent niet dat je koptelefoonsnoer door onhandigheid in twee stukken is verdeeld. Sterker nog; kabelbreuk is vanaf de buitenkant vaak onzichtbaar. Daarbij komt natuurlijk ook dat er verschillende niveaus in kabelbreuk zijn: de ene minder erg dan de andere. Het blijft echter het probleem dat je niet (goed) meer naar je muziek kunt luisteren. Zo kan een kleine beschadiging al leiden tot het wegvallen van geluid uit één dop. Als je de draad dan op een bepaalde manier weer draait of vasthoudt, dan krijg je ineens wel weer geluid. Eerst probeer je het nog op te lossen met wat plakbandjes, maar na verloop van tijd valt het geluid steeds vaker weg. Herkenbaar? Ja, dan heb je kabelbreuk.

 

Garantie bij kabelbreuk

Wanneer je een koptelefoon koopt bij GetLoud, krijg je garantie. Deze duurt vaak 2 jaar. Je krijgt natuurlijk alleen garantie wanneer je koptelefoon stuk gaat bij ‘normaal gebruik’. Wanneer je tijdens een stoeipartij met iemand jouw koptelefoon gebruikt voor touwtrekken en hij het volgens niet meer doet, dan valt dit niet onder de garantie; dan ben je er onzorgvuldig mee omgegaan. Indien de koptelefoon wel ineens steken laat vallen, zonder dat jij daar schuld aan hebt, dan kun je gebruik maken van je garantie. In veel gevallen betekent dat reparatie, maar wanneer het niet meer te repareren valt; een nieuwe koptelefoon. Lees meer over onze garantievoorwaarden.

 

Schakel hulp in als je er zelf niet uitkomt

Op YouTube staan heel wat filmpjes met uitleg hoe je kabelbreuk zelf kunt oplossen. Elke hoofdtelefoon of paar oordopjes zijn anders, waardoor je je al gauw op glad ijs begeeft als je zelf aan de slag wilt gaan. De hoofdtelefoon uit de filmpjes kan qua bedrading verschillen van jouw eigen koptelefoon. Wil je meer op safe spelen? Schakel dan de hulp in van een elektronicazaak. Zij weten hier vaak raad mee en ze vragen vaak niet meer dan €10. Daar koop je geen nieuwe koptelefoon voor.

Voorkom het
Iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom geven we je de tips om kabelbreuk te voorkomen bij hoofdtelefoons.
- De eerste, meest logische, maar ook wellicht moeilijkste tip: pas op en wees zuinig op je snoeren. Loshangende snoeren zijn een prooi voor deurklinken; wat zien we vaak dat headphones blijven haken. Berg je snoeren zoveel mogelijk op, ook tijdens het dragen van je headphone. Stop ze bijvoorbeeld bij je T-shirt in.

- Schaf een koptelefoon aan met een afneembare kabel. Wanneer je dan een knak in je kabel hebt, hoef je alleen de kabel te vervangen, in plaats van de gehele koptelefoon. Voorbeelden van koptelefoons met een afneembare kabel zijn de Sennheiser Urbanite, de Audio-Technica ATH-MSR7NC en de Denon AH MM300.

- De draden van hoofdtelefoons en ook oordopjes zijn zeer buigbaar, maar dit heeft ook zijn grenzen. Daarom dien je er goed mee om te gaan en dat begint met het voorkomen van knopen. Hoe vaker de draden door de war raken, hoe meer kans dat op kabelbreuk.


Slide 86

- Je kunt ook kiezen voor een draadloze koptelefoon; logischerwijs krijg je dan ook geen last van kabelbreuk bij je hoofdtelefoon.

- Veel mensen rollen automatisch hun snoertjes op of wikkelen ze ergens omheen, zoals om je smartphone, wanneer ze hun apparatuur opbergen. Probeer dit ook te vermijden, want snoeren moeten zich letterlijk in allerlei rare bochten wringen. Ook kan de bedrading dan dan binnenin in de knoei komen.