Beter mobiel gamen

Met handige gaming gadgets

tipsvoorhetkiezenvanjegamingElke gamer is anders. Ze verschillen vooral in de keuze van hun platform, waarbij je moet denken aan console, pc, laptop of mobiel gamen (telefoon of tablet). De keuze van het type gear is geheel persoonlijk. De een speelt liever op een pc en de ander zweert weer bij een Xbox of Playstation.

Met de komst van krachtigere telefoons en tablets gaan steeds meer consumenten mobiel gamen. Nog steeds worden er prachtige pc’s en laptops voor gaming geïntroduceerd, maar steeds vaker zie je ook introducties voor andere gaming platforms.


Welke keuzes heb ik binnen het mobiel gamen?

Binnen het mobiele gamen heb je nog steeds verschillende keuzes, waarbij er voor verschillende budgetten een mogelijkheid is. Je kunt zelf bepalen wat je wel of niet uitgeeft. NVIDIA kwam eind 2010 met de Tegra-chips voor de mobiele markt. Deze chips hadden een betere grafische module aan boord dan de meeste smartphones en tablets van dat moment. Daarmee werden smartphones ineens een stuk beter geschikt om zwaardere games op te draaien. In 2014 maakte de succesvolle reeks van Tegra-chips plaats voor de NVIDIA Shield Portable: deze op Android draaiende controller met vast scherm was de eerste stap van NVIDIA op weg naar een echte oplossing voor mobiele gamers. Kort daarop kwam NVIDIA met een 8 inch tablet die geheel gericht was op het spelen van mobiele games van console/pc kwaliteit. Kan je geen game vinden voor op je tablet? NVIDIA geeft je de mogelijkheid om games van af je pc/laptop te streamen naar je tablet – mits je een grafische kaart hebt die dit ondersteunt.
Ook fabrikanten van ‘gewone’ tablets gaan steeds vaker tablets produceren specifiek voor gaming.

Wil je niet zoveel geld uitgeven aan het gamen op je mobiel? Ook daar is een oplossing voor. Er zijn verschillende controllers die je bestaande smartphone kunnen omtoveren tot een game installatie. Zo kan je voor een klein bedrag bijvoorbeeld een mobiele gamepad of Bluetooth-controller aanschaffen.


Ondersteun je game met gadgets

Speel je al regelmatig games op je smartphone of tablet, dan kun je niet zonder de volgende gaming gadgets.

Powerbank
Een powerbank is vooral onderweg handig. Zit je veel in de trein en vind je het fijn om de tijd te verdrijven met een game, dan zul je merken dat je smartphone of tablet snel leeg is. En in de trein is lang niet altijd een stopcontact in de buurt. Een powerbank zorgt ervoor dat je onderweg kunt opladen zonder stopcontact. Kies wel een powerbank met hoge capaciteit als je een tablet hebt (bijvoorbeeld eentje met meer dan 10.000 mAh). Dan weet je zeker dat je je tablet nogmaals van een goede lading energie kunt voorzien.

Gaming headset
Een gaming headset is onmisbaar als je veel gamet. Gaming headsets zijn in veel varianten beschikbaar, maar het belangrijkste verschil zit hem in draadloos versus bedraad. Als je veel beweegt tijdens het gamen of tussendoor graag even naar het koffiezetapparaat op en neer loopt, dan is een draadloze versie wel handig. Bedraad is handiger als snelheid van de audio echt een groot verschil maakt. Met draadloze versies kun je soms last hebben van ‘lag’ en je wilt natuurlijk geen enkel commando of strategische afspraak missen.

Bij mobiel gamen is een headset sowieso onmisbaar. Om anderen niet te storen tijdens je spel, kun je kiezen voor een headset met een gesloten klankkast, zodat er geen geluid wordt gelekt naar je omgeving. Dan ben je er dus zeker van dat jij de enige bent die jouw game-geluid hoort.Toetenbord en muis
Bij het gamen is een goed toetenbord onmisbaar en ook een snelle muis met veel knoppen is natuurlijk niet verkeerd. Kies een mechanisch toetsenbord als snelheid er echt toe doet. Ook leuk: Sommige toetsenborden geven licht in verschillende kleuren, die je zelf kunt instellen.

Als snelheid er toe doet, kies dan een muis met voorprogrammeerbare knoppen, voor als je snel diverse commando’s wilt uitvoeren. Let goed op de reactietijd van de muis.

Ook bij de keuze van je muis en toetsenbord kan draadloos versus bedraag nogal een verschil maken in je game-ervaring. Op sommige tablets kun je gebruik maken van toetsenborden en muizen die met Bluetooth worden aangesloten. Voor mobiele games kan het soms handig zijn om je tablet aan te sluiten op een toetsenbord.

Smartphone controllers
Om je smartphone beter geschikt te maken om supergoed te gamen, kun je kiezen om deze uit te breiden met een controller. Zo heb je Bluetooth-controllers waar je je smartphone handig in kunt klikken. Je krijgt er dan aan de zijkant extra knoppen bij. Ook heb je gamepads voor een dergelijke besturing.

 

Conclusie: de keuze is aan jou

Zoals je kan zien zijn er verschillende mogelijkheden om mobiel te gamen of je game te verbeteren. Waar je voor kiest, is geheel afhankelijk van het door jou vastgestelde budget en de wensen/eisen die je verder hebt aan de spellen. Heb je een beetje in je hoofd wat je belangrijk vindt bij een headset? Dan kies je uit ons gaming assortiement of uit één van de top 10’s:
- Top 10 beste headsets
- Top 10 beste headsets voor PS4
- Top 10 beste headsets voor Xbox One