Tips voor het kiezen van je gaming headset

tipsvoorhetkiezenvanjegamingEen gaming headset zorgt ervoor dat de beleving flink toeneemt. Geluid is harder, intenser en zelfs te lokaliseren. Zo ben je je tegenstander een stapje voor, omdat jij weet waar het geluid vandaan komt. Dit kan positief uitwerken op je scores. Ook kun je via de microfoon communiceren met andere spelers in het spel.

Er zijn verschillende punten waar je op moet letten als je een gaming headset gaat kopen. Behalve uiteraard de technische aspecten zijn er ook een aantal meer praktische aspecten die je zeker in overweging moet nemen bij de aanschaf. We zetten hier eerst de aandachtspunten voor je op een rijtje en geven we tips.

Allereerst de praktische punten. Een gaming headset moet namelijk lekker zitten en blijven zitten, ook als je hem meerdere uren draagt.

De microfoon

Horen, maar ook gehoord worden. Gaming headsets hebben een microfoon (een headset staat dan ook voor een koptelefoon met een microfoon). Om het uitgaande geluid te optimaliseren, hebben sommige koptelefoons een microfoon met noise-cancelling, zodat jouw medespelers niet geluiden bij jouw uit de omgeving horen. Deze zijn aardig exclusief. De Sennheisers uit de G4ME-serie beschikken beide over deze functie.

Het draagcomfort

Onderschat niet het belang van het draagcomfort. Het draagcomfort hangt van verschillende dingen af: allereerst heb je On-Ear of Over-Ear. On-Ear headphones liggen meer op je oor, Over-Ear headphones draag je over het oor (meestvoorkomend bij gaming headset). Dit laatste heeft als voordeel dat je veel minder geluiden van je offline omgeving ervaart, waardoor je de game en je medespelers beter hoort. Over-Ear headsets steunen minder op je oren, dus je voelt ze minder zitten. 
Het materiaal is ook erg belangrijk. Een stukje schuimrubber of leer zit lekkerder dan kunststof. Check ook of de oorkussens vervangen kunnen worden. Is er leer te zien op de foto? Inventariseer dan of dit echt of namaak leer is (namaak leer kan voor zweten zorgen).

De kabel

Bij sommige koptelefoons kun je de kabel loskoppelen, wat handig is als deze kapot is. Een kabel vervangen is veel goedkoper dan je hele headset.
Kijk bij de specificaties naar de lengte van de kabel. Je wilt niet met een te korte of een te lange kabel zitten. Een draadloos headset verhindert voor PC-gamers dat je bureaustoel de kabel steeds opeet, omdat je er weer eens overheen gereden bent, maar gaat wel ten koste van de geluidskwaliteit.

De bediening

De bediening moet makkelijk zijn: je hebt je handen vol en bij een online spel wil je liever niet pauzeren. Dan is het toch handig als je op het headset zelf het volume aan kan passen, in de zijkant van de headphone of in de kabel. Een andere aandachtspuntje is de ‘mute-knop’ (mute betekent dempen). Communiceren is cruciaal. Toch is het niet altijd gewenst dat jouw medespelers alles horen wat er bij jou in de kamer gebeurt. Een mute-knop binnen handbereik kan erg handig zijn om er zeker van te zijn dat niemand per ongeluk meeluistert. Sommige microfoons op headsets schakelen zichzelf automatisch uit als je ze omhoog klapt.

Dan de technische aspecten. Je wilt natuurlijk altijd dat een koptelefoon goed geluid levert; daar koop je hem tenslotte voor.

Frequentiebereik

De lage frequenties zorgen voor de lage geluiden zoals de bas en de hoge voor hoge geluiden, zoals treble. Het gebied hiertussen wordt frequentiebereik genoemd. Wij raden aan een koptelefoon met een zo groot mogelijk frequentiebereik te kiezen. Over het algemeen zit het gehoor van een mens tussen 20 hertz (Hz) en 20 kilohertz (20 kHz). Headphones geven soms aan hoger dan 20 kHz te halen; vanaf hier spreken we van ultrasoon geluid. Kortom, neem een zo groot mogelijk frequentiebereik, maar het verschil tussen tot 22 kHz of 26 kHz is niet te merken.

Rendement

Ook wel aangeduid als sensitivity, gevoeligheid of efficiëntie. Dit geeft aan hoe hard de koptelefoon kan. Dus als je het volume op je device voluit openzet, dan geldt hoe hoger het rendement (of een andere benaming), hoe harder het geluid (meer decibel) uit de headphone. Echter, hoef je het rendement nauwelijks tot niet mee te wegen in de beslissing een hoofdtelefoon wel of niet te kopen.

Slide 101

De tips op een rijtje

Er zijn een aantal dingen om in gedachten te houden om prettig te kunnen gamen. Bedenk voordat je gaat zoeken eerst voor jezelf wat jij belangrijk vindt en bepaal je budget. Zo kun je gerichter zoeken. Hieronder alles nog even op een rijtje:
- Stel je budget vast
- Als je gamet in een rumoerige ruimte, overweeg dan noise-cancellation
- Let goed op van welk materiaal de headphone is gemaakt
- Bepaal voor jezelf of je een lange, korte of geen kabel wilt
- Ga na welke bediening je fijn vindt
- Kies voor een zo’n groot mogelijk frequentiebereik
- Voor aanvullende informatie lees je reviews op de website.

Met ons ruime aanbod aan gaming headsets vind je altijd een headset die bij jouw wensen en behoeften past. Weten welke gaming headsets de beste zijn? Bekijk dan de top 10 gaming headsets.