Sennheiser RS 165 en RS 185 Review

Slide 272



Sennheiser is een merk dat zich voornamelijk richt op audiofielen, waardoor je een hoge geluidskwaliteit mag verwachten. Tuurlijk, met de Urbanite- en Momentum-serie worden ook de stijlliefhebbers aangesproken, maar geluid staat bij Sennheiser het hoogst in het vaandel. We bespreken in deze review twee topstukken van Sennheiser (de RS 165 en de RS 185), waarbij we ze tegenover elkaar zetten en ook op de overeenkomsten letten. Deze twee koptelefoons zijn speciaal gemaakt voor gebruik met de televisie. Maar wat maakt de ene geschikter voor jou dan de andere? Waarin zit het prijsverschil? De Sennheiser RS-review is samengesteld op basis van reviews van gebruikers, onze testen en de technische specificaties van de modellen.
Een korte introductie: Zowel de RS 165 en RS 185 zijn sets die bestaan uit een koptelefoon en een ontvanger. De ontvanger wordt aan de tv gekoppeld en maakt vervolgens draadloos verbinding met de koptelefoon. Dit gaat via een radiosignaal met een relatief groot bereik. Zo luister je comfortabel naar het geluid van jouw televisie, maar dan met een koptelefoon. Ontzettend handig als er andere mensen in de kamer zijn die je niet wilt lastigvallen met jouw tv-geluid bijvoorbeeld. Je weet zelf ongetwijfeld ook wel hoe irritant het is dat je gestoord wordt tijdens het studeren of werken. Daarom zijn deze tv koptelefoons fantastisch.


Sennheiser RS 165 review

Naast een Over-Ear koptelefoon, krijg je bij dit draadloze systeem ook een ontvanger die je kunt aansluiten op bijvoorbeeld een tv of geluidsinstallatie. De ontvanger fungeert niet alleen als doorgeefluik, maar is ook gelijk een oplaadstation voor in totaal 2 koptelefoons. De hoofdtelefoon bevatten geen snoeren, dus je luistert draadloos naar muziek en hebt ook geen last van een soer als je een film of serie kijkt. Tot wel 18 uur en tot op een afstand van dertig meter luister jij draadloos naar muziek en ontvang je het geluid van films.
Ondanks het gesloten ontwerp van de hoofdtelefoon, klinkt het geluid verrassend ruimtelijk. Je mist je tv-speakers dus niet. Bovendien zorgt dit ontwerp ervoor dat je omgeving niet ook jouw muziek hoort. Daarbij moeten we wel vermelden, dat het voor kan komen dat het geluid lekt. Bij de Sennheiser RS 165 test kwam ook het comfort door het ontwerp goed uit de verf. Er is namelijk wat extra zachte bekleding op de hoofdband aangebracht om drukpunten weg te nemen. Comfort is erg belangrijk, want tv kijken is meestal niet iets waar je na vijf minuten mee stopt. Voor de bediening hoef je niet op te staan, want dit doe je eenvoudig op de koptelefoon zelf. Indien je een krachtigere bas wilt, zet je simpelweg de extra Bass Boost aan, ook via diezelfde bediening.

Nadelen Sennheiser RS 165
- Je bent afhankelijk van de ingebouwde accu die soms opgeladen moet worden.
- Hoofdtelefoon kan na urenlang dragen minder prettig zitten.

Slide 271

 

Sennheiser RS 185 review

In deze set vind je naast een Sennheiser HDR 180 draadloze koptelefoon ook een TX 180 zender. Koppel de zender aan de afspeelbron (zoals een CD-speler, TV, smartphone of tablet) en je kunt tot maar liefst een afstand van honderd meter luisteren. En dat met vier koptelefoons tegelijk en door het hele huis (en alle muren) heen.
Draadloos gemak, comfort en perfect geluid worden gecombineerd bij de Sennheiser RS 185. De klankkasten zijn open, waardoor er een natuurgetrouw geluid wordt geproduceerd zonder vervorming. De openheid brengt als nadeel voor je omgeving met zich mee dat ook zij wellicht je muziek horen.
Een ademend ontwerp met zachte kussens op de hoofdband en schelpen, zorgt ervoor dat je erg lang kunt genieten zonder pijnlijke of klamme oren.
Je krijgt bij dit model betere geluidskwaliteit en comfort in vergelijking met andere draadloze modellen, zo blijkt uit de Sennheiser RS 185 review.

Nadelen Sennheiser RS 185
- De lage frequenties zouden nauwkeuriger kunnen.
- Muziek wellicht hoorbaar voor omgeving door open klankkasten.


Slide 270

RS 165 versus RS 185

Na een aparte bespreking, is het tijd om de balans op te maken door de modellen recht tegenover elkaar te zetten. Hoe je het ook wendt of keert: het eerste wat opvalt is het prijsverschil. En niet zonder reden. De RS 185 is een hoofdtelefoon waar maar weinig andere modellen tegenop wegen. Het geluid is subliem; er wordt niet voor niets gezegd dat je hiermee een audiofile luisterervaring krijgt. Daarbij valt ook het enorme en stabiele bereik op, waar de RS 165 toch echt punten op inlevert met het bereik tot dertig meter (Alhoewel, de kans dat je op meer dan dertig meter van de tv bent en het geluid van je toestel wil blijven horen is ook niet erg groot). Daarnaast is de RS 185 ook in comfort verder gegaan, waardoor je langer prettiger met deze koptelefoon luistert dan de voorganger. Qua uiterlijk lijken de twee koptelefoons wel op elkaar, ook gelet op afwerking. Er is niet te veel ‘fashion’ toegevoegd, wat we prima vinden omdat je deze koptelefoon niet kunt gebruiken voor gebruik op straat waar je indruk wil maken met hippe designs. Bij deze koptelefoons gaat het om pure geluidskwaliteit en hoogwaardig draagcomfort en dat is dus uitstekend geregeld.

Slide 273


Conclusie test RS 165 & RS 185

Begrijp ons en de andere gebruikers niet verkeerd: de goedkopere RS 165 is een goede hoofdtelefoon van hoge kwaliteit. Het is afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en eisen waarvoor je wilt gaan. Wellicht is jouw kamer of huis krap en heb je voldoende aan 30 meter bereik. Maar ben je een échte audioliefhebber en wil je oneindig genieten van perfect geluid, dan heeft de RS 185 wel een streep voor. Het prijsverschil kan ook een reden zijn om voor de ene of de andere te gaan. Je krijgt met de duurdere variant wel waar voor je geld, maar dat geldt ook voor de Sennheiser RS 165. Het is aan jou om de keuze te maken!