Tips om je headset langer mee te laten gaan
Je hebt je headset binnen, waaraan je een aanzienlijk bedrag hebt besteed en je wilt deze investering beschermen op de best mogelijke manier. Het goed onderhouden van de headset is belangrijk voor de levensduur van het apparaat. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om je headset zo lang mogelijk mee te laten gaan. 

1. Berg je headset goed op

Of leg hem in een lade, maar berg hem in ieder geval op, ter voorkoming van beschadiging. Hoe meer hij ‘in de weg ligt’ (bijvoorbeeld op je bureau), hoe groter de kans is dat je hem per ongeluk van tafel afstoot of er drinken overheen gaat. Bij regelmatig gebruik is een haak handiger. Denk er bij het opbergen om dat de headset niet op een warme of koude plek ligt. Als de headset in direct zonlicht wordt geplaatst, kan het plastic smelten en bij lage temperaturen gaat de batterij uiteindelijk minder lang mee.
Een andere tip is om hem om te bergen in de bijgeleverde draagtas. Is er geen draagetui geleverd bij je headset? Dan kun je altijd één aanschaffen via internet, aangezien ze makkelijk verkrijgbaar.

2. Denk om de bedrading

Het komt vaak voor dat kabels uiteindelijk kapot gaan, waardoor de hele headset vervangen moet worden. Snoeren kunnen achter armleuningen blijven hangen of worden verkeerd uit een spelcomputer getrokken. Denk dus goed om de bedrading als je aan het gamen bent. Wikkel ze daarnaast niet te strak op; dat is slecht voor de kabel. Game je vooral via de PC, kijk dan eens of je de kabels kunt bevestigen aan je bureau, zodat dit niet allemaal rondslingert. Daarmee voorkom je ook dat je met je bureaustoel over de kabels heen rijdt. 

3. Houd de headset schoon

Wanneer je de headset gebruikt, wordt het blootgesteld aan allerlei viezigheid, zoals oliën en oorsmeer. Hierdoor kan de geluidskwaliteit afnemen. Wanneer je de headset regelmatig schoonmaakt, zorgt dit voor een langere gebruiksduur. In het artikel ‘How to: koptelefoon of oordopjes schoonmaken’ geven we je dé schoonmaaktips, zonder dat de headset beschadigt.

4. Vervang eventueel onderdelen

Je denkt er misschien niet over na, maar een aantal onderdelen van een hoofdtelefoon kunnen relatief eenvoudig worden vervangen (natuurlijk afhankelijk per type). 
Oorkussens bij Over-Ears en soms ook bij On-Ears gaan sowieso oneindig mee, maar - indien je wenst - kunnen deze makkelijk vervangen worden. En de prijs van dergelijke onderdelen valt ook vaak mee.

Met de bovenstaande tips verleng je de gebruiksduur van je headset. Daarbij geldt natuurlijk als hoofdregel: ga er voorzichtig mee om. Het is en blijft elektronica, waarbij altijd voorzichtigheid moet worden geboden.